CPUP-dagarna 2018: Dokumentation och reportage

Referat av föredragen och några seminarier

“Han är inte tung, han är min bror. Om att vara syskon” Thor Sandmel, pensionerad filosof och matematiker vid universitetet i Oslo, se bilden, är själv en person med funktionsnersättning. Och han läste, med hjälp av talsyntes, upp sin berättelse, med exempel hämtade ur hans eget liv, om hur det kan vara att ingå i en syskonskara där en har cp.

– Skillnader är grunden för helhetens styrka, sa Thor Sandmel som avslutade sitt föredrag med att spela upp The Hollies klassiska ”He ain´t heavy, he´s my brother”.
Läs om fler föredrag och seminarier på CPUP-dagarna!

Samtal med tre utställare

Möt gruppen som tog fram en broschyr för att bättre förbereda familjen för CPUP-besöket, “Rätt grupp får mest hjälp, men mer finns att göra”, säger Anneli Skarpenhed och läs om Camilla Melins undersökning som visar att barn med CP inte tycker att vården lyssnar tillräckligt på just dem.
Läs reportaget här.

Mer dokumentation

Varför har du kommit till CPUP-dagarna?


Audhild Tveit, fysioterapeut inom barnhabilitering, Förde, Norge

-Jag vill hålla mig uppdaterad och här får jag det  senaste inom behandlingen av barn med CP. Jag tänker därför särskilt gå på  sessionerna om ”crouch”, knäande gång, och om hur luxerade höfter ska behandlas. Just de seminarierna vänder sig direkt mot behandling och det ser jag fram emot att få lyssna på.

– De allmänna föreläsningarna om smärta  ska det också  bli bra att få ta del av. Det tar mycket kraft för en person med CP att ha ont och allt som kan llindra är bra att veta. Ett problem här är ju att personer med CP inte alltid kan förmedla själva hur mycket smärta de har. Allt som kan medverka till en större förståelse av deras problematik är värdefullt.


Olof Risto, ortoped, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping

-Jag har varit med som åhörare en handfull gånger innan och den här gången ska jag även hålla ett föredrag  om höftluxuation och behandlingen av detta.

– Förr fanns det yrkesträffar för ortopeder vilket var bättre på sitt sätt, men nu finns det  ju inga sådana längre så då är det bra med CPUP-dagarna där olika yrkesgrupper kan träffas vilket också behövs. Det är också bra med översiktsföredragen om till exempel smärta och crouch.


Ingela Gerhardsson Letelier, fysioterapeut vid rehabiliteringscenter, Stockholm

– Det är första gången jag är här och jag vill knyta kontakter och informera mig om den senaste forskningen. Seminarierna är viktiga att ta del av.

– Där jag arbetar gör vi inga CPUP-mätningar, men 60% av dem som kommer för intensivträning hos oss har CP. Jag vill därför lära mig mer om den problematik som finns för personer med CP.


Atli Agustsson, fysioterapeut på habiliteringscenter, Kopavogur, Island

– Det ska bli intressant att gå på mötet om arbetet med ortosformuläret. Det är något som kanske kan komma till Island också, men vi vet inte det än. Jag har varit med på flera CPUP-dagar och jag lär mig alltid en hel del om nytt jämte att det blir repetition av sådant som tidigare sagts.

– Det är också intressant att se vart CPUP är på väg vilket ju förmedlas genom de här dagarna. Årets konferens är dock mer lokalt svensk enligt min uppfattning, de tidigare har haft en större internationell medverkan vilket jag saknar. Men den gemensamma middagen i år på Malmö Opera var fantastisk! Det var mycket värdefullt att kunna gå ut tillsammans på det sättet!