Inför årets CPUP-dagar presenterar vi några av föredragshållarna och vad de ska föreläsa om. Vilka sammankomster kommer du att hålla i, Katina Pettersson, registeransvarig FT-barn?
– Jag kommer att hålla i flera sessioner, som moderator på vissa och som föredragshållare på några. De två jag tänker på just nu är föreläsningen om ryggen med Per Åstrand samt att jag kommer att vara med på föreläsningen om Pedi-Cat (Pediatric Evaluation of Disability Inventory Computer Adaptive Test) tillsammans med Lena Krumlinde-Sundholm, Susanne Nicklasson samt representant från företaget Pearson, säger Katina Pettersson, bilden.
– Sen har mina kollegor ute i landet uttryckt en önskan om mer tips på behandling – så i år har jag ett behandlings/träningsfokus på FT-Barn sessionerna. Där kommer FT-kollegor från hela Sverige delta; Lena Hedström, Erica Cloodt, Anneli Skarpenhed och Emma Nylén samt Anna Dejler.
Vad tycker du är det viktigaste att ta upp nu för fysioterapeuter?
– Föreläsningen med Per Åstrand kommer framförallt att handla om hur man praktisk undersöker samt behandlar en rygg; Vad/hur bör jag göra? Vad är viktigt att titta och tänka på? Vad gör jag med det jag ser? Jag kan uppleva en osäkerhet kring ryggen hos kollegor, i mycket större utsträckning än angående andra delar av kroppen och jag tänker att vi ska försöka stötta FT-kollegor här i tänket kring ryggar.
-FT-sessionerna kommer innehålla delar som; Vad gör en FT i Sverige? Vilka metoder använder jag mig av? Hur gör kollegorna ute i landet? Hur har olika regioner löst detta med träning och behandling? Hur fungerar det i storstad kontra landsort? Allt detta genom de föreläsare som är med. Jag hoppas få i gång en diskussion och ett tänk, för vi gör så mycket! Tanken är väl att dessa föreläsningar ska ge näring för eget arbete och kommande träningsupplägg
– Den digitala versionen av Pedi, Pedi-Cat har ju funnits ute i några år nu och den tänkte vi också presentera lite närmre. Den är numer ett digitalt frågeformulär som skickas som länk, för domänerna ADL, Förflyttning, Socialt/kognitivt och Ansvar, i stället för som tidigare intervjubaserat – vilket är enormt tidsbesparande. Deltagarna kommer få generell info om testet, men vi kommer även utgå från patientfall och diskutera resultat – hur tolkar man de värden man får ut och vad blir den kliniska tillämpningen.
Till sist:
– Jag vill slå ett slag för de lunch-webbinarier som CPUP kommer börja med till hösten och där första sessionen, även den, har träningsfokus – men som utgår från forskningen. Vad är evidensbaserad träning?
– Den blir som ett första steg inför CPUP dagarna. Den här föreläsningen kommer att hållas i mitten av september, så håll utkik på CPUP:s hemsida i augusti-september!, avslutar Katina Pettersson.